XIX a. į Lietuvą atkeliavusios braškės yra kvapniausia vasaros dovana. Visi nori paragauti šių aromatingų uogų, o dažnas – ir sužinoti, kaip jos auginamos. Jas sodinti patariama vasaros pabaigoje.
Vieta. Geriausia braškes sodinti saulėtoje vietoje, apsaugotoje nuo
stiprių vėjų. Tokiame braškyne vasarą geresnės vegetacijos sąlygos,
vėjas nepažeidžia lapijos, mažiau išdžiūsta dirva, o žiemą susikaupia
daugiau sniego, kuris apsaugo augalus nuo iššalimo. Tačiau visiškoje
užuovėjoje padidėja oro drėgmė, uogos labiau pūva.
Dirva. Braškės
gerai auga derlingoje priesmėlio ar lengvo priemolio, purioje, laidžioje
vandeniui dirvoje. Braškių dirva turi būti kruopščiai paruošta, kadangi
joje braškės auga ir veda vaisius keletą metų iš eilės.
Prieš
ruošdami dirvą daigams sodinti būtinai pašalinkite prieš tai joje
augusių kultūrų likučius (juose gali būti likę augalų parazitų),
dirvožemį apdorokite herbicidais, kurie apsaugos dirvą nuo piktžolių.
Perkaskite dirvą iki 20–30 cm gylio, atidžiai išrinkite daugiamečių
piktžolių šaknis, patręškite kompostu (10 kg/kv.m). O apskritai
geriausia būtų atsivežti švaraus ir kokybiško dirvožemio. Žinoma,
neišvengsite vienmečių piktžolių, kurios atakuos jūsų lysves visą
vasarą, todėl braškes būtina rūpestingai ravėti visą sezoną.
Tęsinį skaitykite 2018 08 04 „Utenyje“