Prieskonius renkasi pagal metų laikus
Ciberžolė
Rytų virtuvėje ir medicinoje yra naudojama jau daugiau kaip du
tūkstančius metų. Šis prieskoninis augalas itin populiarus Indijoje.
Manoma, kad ciberžolėje esantis kurkuminas turi daug organizmui naudingų
savybių. Tai smegenų veiklą gerinanti, antiuždegiminių savybių turinti
ir antioksidantų kiekį organizme didinanti medžiaga.
Be abejo,
lietuviai mėgsta ir kitus – labiau tradicinius prieskonius. Iš jų, anot
B. Čaikauskaitės, mūsų šalyje populiariausi yra įvairių rūšių malti
pipirai ir pipirai žirneliais, taip pat skirtingi prieskonių mišiniai.
„Įdomu,
kad prieskonių paklausa priklauso ir nuo metų laiko. Vasarą į viršų
šauna grilio patiekalams – šašlykui, šonkauliukams – skirtų prieskonių
pardavimai, o šaltuoju metų laiku tarp populiariausiųjų įsitaiso lauro
lapai, kmynai – tai, ką dažniausiai naudojame gamindami troškinius,
sriubas“, – pažymi B. Čaikauskaitė.
„Iki“ prekybos tinklo atstovės
teigimu, prieskonių perkamumui įtakos turi ir konservavimo bei rauginimo
sezonas, kuris paprastai tęsiasi nuo birželio pabaigos iki spalio
pradžios. Dėl jo pipirų žirneliais pardavimas išauga 2–3 kartus, lauro
lapų – maždaug 2 kartus. Be to, anot B. Čaikauskaitės, šiemet pirkėjams
pristatyta ir naujovė – universalūs rauginimo mišiniai, kurių pardavimas
jau viršija lūkesčius.
„Nemažai gyventojų ieško ir egzotiškesnių
prieskonių. Iš tokių turbūt populiariausia yra vanilė. Taip pat tikrai
gausiai yra perkami egzotiniai prieskonių mišiniai, tokie kaip indiški
„Masala“ ar amerikietiški „Cajun“, – sako B. Čaikauskaitė.
7 ciberžolės panaudojimo virtuvėje būdai:
• Bene paprasčiausias ciberžolės panaudojimo būdas – įberti jos į geriamą vandenį su citrina.
• Taip pat galima išsivirti ir ciberžolės arbatos.
• Ciberžole galima paskaninti omletą, ryžius, sriubas, troškinius, keptas daržoves.
• Ciberžolės verta dėti ir į žaliuosius kokteilius.
• Mėgstantys egzotiką gali išmėginti ciberžolių kefyro ar auksinio pieno receptus.
• Ciberžolė naudojama net ir kai kurių desertų receptuose.
• Su ciberžole galima marinuoti agurkus ar kitas daržoves.