Mikroelementų paieškos
Pagal dietologų rekomendacijas „Virtuvės
mitų griovėjas“ Alfas Ivanauskas pabandė pagaminti penkis patiekalus,
kurių produktai ne tik dera, bet ir turi reikalingų mikroelementų.
Kulinarinių knygų autorius rekomenduoja išbandyti grikių košę su
brokoliais ir kietuoju sūriu, apelsinų sulčių ir rūgštynių kokteilį,
špinatų, brokolių ir lapinių kale kopūsto kokteilį, salotas su tunu,
avokadais ir pupelėmis bei salotas su jautiena, žaliaisiais žirneliais
ir avinžirniais.
Grikių košė su brokoliais
ir kietuoju sūriu
Jums reikės:
100 g brokolio
100 g grikių
4 putpelių kiaušinių
30 g sviesto
30 g kietojo sūrio
0,5 g maltos ciberžolės
žiupsnelio druskos
Apvirkite
brokolį pasūdytame vandenyje. Tame pačiame vandenyje išvirkite grikius,
jei reikia, pasūdykite. Išvirkite kiaušinius iki mėgstamo kietumo. Kai
išvirs grikiai, nukoškite vandenį ir sudėkite ten sviestą ir žiedynais
atskirtą brokolį. Uždengę puodą palaikykite dar kelias minutes. Lėkštėje
serviruokite grikius, tarkuotą kietąjį sūrį ir kiaušinius. Kiaušinius
pabarstykite ciberžolės milteliais.
Patiekale yra: Vitamino D: 0,17
mkg (RPN-10 mkg). Vitamino K: 104,5 mkg (RPN-75 mkg). Vitamino B12: 0,6
mkg (RPN- 3 mkg). Geležies: 4,6 mg (RPN-10 mg vyr.; 15 mg mot.).
Kurkumino: 25 mg
Daržovės ir kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių. Žmogui rekomenduojama kasdien suvartoti 25–35 g skaidulų, nes žinoma, jog nepakankamas skaidulų kiekis siejamas su širdies kraujagyslių, cukrinio diabeto, nutukimo, lėtinių uždegiminių ir onkologinių ligų rizika. Tad ryte suvalgius tokią košę yra užtikrinama beveik pusė dienos skaidulų poreikio.
Apelsinų sulčių ir rūgštynių kokteilis
Jums reikės:
10 g ispaninio šalavijo sėklų
200 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
100 g morkų
10 g ciberžolės šaknies
30 g rūgštynių
Ispaninio
šalavijo sėklas užmerkite 100 g apelsinų sulčių ir palikite kelioms
valandoms brinkti. Į kokteilių plaktuvą sudėkite likusias apelsinų
sultis, tarkuotas morkas, ciberžolės šaknį bei rūgštynes ir sutrinkite.
Sumaišykite su brinkintomis ispaninio šalavijo sėklomis.
Patiekale
yra: Vitamino K: 13,4 mkg (RPN-75 mkg). Geležies: 1,5 mg (RPN-10 mg
vyr.; 15 mg mot.). Kurkumino: 200 mg. Vitamino C: 100 mg (RPN: 80 mg/d.)
Šis
kokteilis ypatingas dideliu vitamino C kiekiu. Vitaminas pasižymi
antioksidaciniu poveikiu, yra svarbus ne tik sklandžiai mūsų imuninės
sistemos veiklai, bet ir efektyviam kraujo krešėjimui. Reikia žinoti,
jog termiškai apdorojant maistą galima prarasti net iki 50 proc.
vitamino C, esančio šviežiame produkte. Tad šis patiekalas vertingas
tuo, jog ne tik neprarasime vitamino C, bet ir su kaupu užtikrinsime
dienos poreikį.
Kurkuminas – 2–5 proc. dalį ciberžolės miltelių
sudarantis polifenolis, pasižymintis antioksidacinėmis,
antiuždegiminėmis savybėmis. Rekomenduojama suvartoti iki 3 mg/kg
kurkumino kasdien.