Pirkdami vištieną veikiausiai kiekvienas atkreipiame dėmesį į jos galiojimo laiką. Tai – vienas svarbiausių paukštienos pasirinkimo veiksnių. O ar galima pasikliauti vien galiojimo nuoroda? Ar vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį ir į kitus faktorius? Jeigu taip, kokie jie?
Fasuota ar sveriama – skirtingas galiojimo laikas
Kiek
vištiena galios, įtakos turi jos pakavimo būdas. Fasuota vištiena
paprastai galioja daugiausiai nuo 7 iki 10 dienų. Tačiau nepamirškime,
jei namo ji vežama karštame automobilyje, kiekvienas laipsnio pakilimas
lemia galiojimo laiko mažėjimą viena diena.
„Įtakos vištienos
šviežumui turi kad ir neilgas kelias iš parduotuvės namo karštame
automobilyje. Būtent dėl to klientams visada rekomenduojame įsigyti
specialius šaltkrepšius, kuriuose maisto produktai išlieka švieži net ir
karštomis dienomis“, – sako Saulius Petkevičius, paukštyno „Kekava“
valdybos narys.
S. Petkevičius priduria, kad svarbu atsižvelgti ne
tik į vištienos galiojimo laiką, bet ir į tai, kaip vištos buvo
užaugintos. „Kekavos“ ženklas „Užauginta be antibiotikų“ garantuoja, kad
vištos nebuvo gydomos antibiotikais viso augimo metu, o tai – ne ką
mažiau svarbus kriterijus, renkantis vištieną parduotuvėje.
Dalis
žmonių renkasi sveriamą vištieną arba perka ją nefasuotą turguje, tačiau
šviežia ji išlieka tik 1 ar 2 dienas. Turint galvoje, kad šiuolaikinis
gyvenimo tempas greitas, parneštus maisto produktus dažnas paskubomis
švystelėja į šaldytuvą ir kuriam laikui pamiršta. Tuo atveju, kai
paukštienos galiojimo laikas tik kelios dienos, tikimybė, kad ji suges
anksčiau, nei bus suvalgyta, – tikrai didelė.
Kaip atpažinti netinkamą valgyti vištieną?
Norint
būti ramiems dėl valgomos paukštienos, reikia atkreipti dėmesį į kelis
veiksnius: pasirinktos vištienos tinkamumą vartoti, jos laikymo sąlygas
ir higienos laikymąsi.
„Ar mėsa šviežia, galima atskirti pagal jos
išvaizdą ir kvapą. Tačiau sugedusios vištienos išvaizda nebūtinai
pasikeičia, todėl apie netinkamumą vartoti pirmiausia perspėja blogas
kvapas. Be to, ar ji tinkama valgyti, galite sužinoti ir įspaudę mėsą
pirštu. Duobutė turėtų netrukus išsilyginti. Taip pat reikia įvertinti,
ar paukštiena nėra perdžiūvusi, apsitraukusi glitėsiais. Jeigu atsakymas
teigiamas, tokia vištiena valgyti netinkama“, – paaiškina S.
Petkevičius. Suvalgius sugedusią mėsą kyla rizika apsinuodyti, užkrėsti
organizmą pavojingomis bakterijomis. Todėl, grįžus iš parduotuvės namo,
reikia kuo skubiau dėti maistą į šaldytuvą, o ruošiant jį svarbu
laikytis įprastų higienos taisyklių. Be to, būtina reguliariai ir
tinkamai plauti rankas, nereikėtų užmiršti palaikyti švaros virtuvėje –
tinkamai plauti pjaustymo paviršius bei žaliai vištienai naudojamus
indus.