Vynuogės ir jų produktai, pavyzdžiui, vynuogių sultys ir vynas, dėl savo gydomųjų savybių anksčiau buvo naudojami tradicinėje medicinoje. Manyta, kad jos gydo virškinimo sutrikimus, odos ligas ir kvėpavimo takų infekcijas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad dabar vynuoges irgi galime vartoti kaip organizmo pagalbininkes: jos apsaugo imuninę sistemą, kaulų sveikatą, yra naudingos energijos apykaitai bei raumenų funkcijoms. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad nespėjus suvalgyti įsigytų vynuogių, verta jas užsišaldyti – tokiu būdu jos vis dar puikiai pasitarnaus kaip atgaivinantis užkandis, kokteilių ledukų alternatyva bei tiks pigesnio naminio šerbeto gamybai.
Vitaminų ir mineralų lobynas bei galingi antioksidantai
Vynuogės būna įvairių spalvų: žalios, raudonos, juodos ir violetinės, o kiekviena spalva pasižymi unikaliu maistiniu profiliu. Taip pat šios uogos ne tik vartojamos šviežios, bet ir naudojamos vynui, sultims, uogienėms ir razinoms gaminti, todėl tai – išties plačiai pasaulyje paplitęs maisto produktas.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vynuogės yra geras kelių vitaminų ir mineralų, būtinų bendrai sveikatai ir gerai savijautai, šaltinis: jose ypač gausu vitamino C, vitamino K ir įvairių B grupės vitaminų, įskaitant tiaminą (B1) ir riboflaviną (B2).
„Be to, vynuogėse yra svarbių mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis, fosforas ir manganas. Visos išvardintos medžiagos, esančios vynuogėse, atlieka svarbų vaidmenį įvairiose fiziologinėse funkcijose, įskaitant imuninę sistemą, kaulų sveikatą, energijos apykaitą ir raumenų funkciją. Be to, vienas iš svarbiausių vynuogių privalumų sveikatai yra didelis antioksidantų, ypač polifenolių ir resveratrolio kiekis. Vartojant daug antioksidantų turinčius maisto produktus galima sumažinti lėtinių širdies bei neurodegeneracinių ligų, taip pat – vėžio riziką”, – vardija ji.
Sveika oda ir akys
Ne paslaptis, kad rūpinimasis oda ir akimis yra labai svarbus norint palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą. Juk oda yra mūsų apsauginis barjeras nuo kenksmingų aplinkos veiksnių, o tinkama jos priežiūra padeda išvengti ne tik ligų, bet ir priešlaikinio senėjimo. Be to, akys yra gyvybiškai svarbios mus supančiam pasauliui patirti, tad jomis taip pat verta kruopščiai rūpintis.
Dr. E. Gavelienė sako, kad vynuogėse esančios tam tikros maistinės medžiagos naudingos šių žmogaus organų sveikatai: bene pagrindinis vaidmuo atitenka uogose esančiam vitaminui C ir keliems kitiems antioksidantams: resveratroliui, flavonoidams, liuteinui bei zeakstinui.
„Vitaminas C svarbus kolageno sintezei, mat ši medžiaga yra baltymas, suteikiantis odai struktūrą ir padedantis išlaikyti jos elastingumą. Taip pat vynuogėse esantys antioksidantai, ypač resveratrolis ir flavonoidai, padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių ir kitų aplinkos veiksnių daromos žalos, o liuteinas ir zeaksantinas padeda apsisaugoti nuo su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos susidarymo”, – teigia gydytoja dietologė.
Taip pat dr. E. Gavelienės teigimu, verta prisiminti, kad vynuogių glikeminis indeksas (gebėjimas didinti gliukozės koncentraciją kraujyje) yra aukštas, tad šių uogų skanauti sergantiems cukriniu diabetu reikėtų labai atsargiai, o kitiems jos puikiai tiks patiekalų skonių praplėtimui, be to vartojant jas kaip užkandį, vertėtų apsiriboti viena saujele.
Išsaugokite vynuogių perteklių
Šaldymas – tai vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų, kaip galime išsaugoti vynuogių perteklių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog išties pravartu žinoti apie šį vynuogių konservavimo būdą – mat įsigijus didesnį jų kiekį pigiau, galima pasirūpinti šių uogų atsargomis, o turintiems sodus ir auginantiems vynuoges, taip pat verta pasinaudoti proga išsaugoti užderėjusių uogų derlių ir vėliau jį panaudoti gardžių patiekalų ar kokteilių gamybai.
„Norimas užšaldyti vynuoges pirmiausia kruopščiai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Nuplautas uogas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu arba leiskite joms išdžiūti savaime. Tuomet galite rinktis du šaldymo būdus: šaldymą atskiromis vynuogėmis arba šaldymą kekėmis. Jei šaldote pavieniui, vynuoges paskleiskite vienu sluoksniu ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įsitikinkite, kad uogos nesiliečia viena prie kitos, kad šios nesuliptų. O jei šaldote kekes – tiesiog pasitelkite tą patį procesą, tačiau šiuo atveju nebus svarbus uogų paskirstymas”, – pasakoja ekspertė.
Šaldytos vynuogės – ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
Šaldytas vynuoges galima naudoti įvairiais būdais: jos pasitarnaus kaip pigesnis sveikatai palankus užkandis, atgaivinančio deserto ingredientas ar gardžių kokteilių priedas. O. Suchočeva sako, kad šaldytos vynuogės pasižymi nuostabia tekstūra, primenančia šerbetą, todėl jos gali būti puikus skanėstas, kai norisi ko nors saldaus ir gaivaus.
„Vienas iš populiarių būdų mėgautis šaldytomis vynuogėmis – tiesiog valgyti jas tiesiai iš šaldiklio. Be to, jos gali būti naudojamos ne tik kaip užkandis, bet ir kaip įvairių patiekalų ingredientas. Pavyzdžiui, jas galite dėti į saldesnes vaisių ar kiek pikantiškesnes daržovių bei mėsos salotas: vynuogės išties sukurs gerą kontrastą kitiems patiekalo ingredientams. Be to, šaldytomis vynuogėmis galima gardinti kokteilius. Dar vienas būdas jas panaudoti – tai pasigaminti šaldytų vynuogių šerbetą: tiesiog sutrinkite jas virtuviniame kombaine iki vientisos masės ir perpilkite mišinį į negilų indą. Tuomet būsimą šerbetą užšaldykite kelioms valandoms, kol jis taps norimos konsistencijos”, – rekomenduoja prekybos tinklo ekspertė.
Ji taip pat priduria, kad vynuogių desertų bei pagrindinių patiekalų su jomis pavyks pasigaminti pigiau planuojant tikslų pirkinių krepšelį ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Vis labiau šylant orams verta išsitraukti visą žiemą sandėliuke laikytą lauko kepsninę, o prie keptos mėsos puikiai tiks šios vynuogių ir fetos salotos su gražgarstėmis.
RECEPTAS
Vynuogių ir fetos salotos su gražgarstėmis
Salotoms reikės:
150 g gražgarsčių;
200 g vynuogių;
150 g fetos sūrio;
1 vnt. raudonųjų svogūnų;
3 v. š. razinų;
Šiek tiek graikinių riešutų.
Marinatui reikės:
1 vnt. citrinos sulčių;
1,5 v. š. balzamiko acto;
1 a. š. medaus;
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
Šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
Sumaišykite marinato ingredientus. Į marinato mišinį sudėkite plonai pjaustytus raudonuosius svogūnus bei razinas. Juos palikite pasimarinuoti nuo 20 min. iki valandos.
Į pasirinktą didesnę lėkštę sudėkite nuplautas ir nusausintas gražgarstes, ant viršaus užberkite perpus supjaustytas vynuoges bei kubeliais smulkintą fetą.
Iš marinato išimkite svogūnus bei razinas ir užberkite ant salotų viršaus. Galiausiai salotas apšlakstykite likusiu marinatu, pabarstykite graikinių riešutų ir patiekite iškart prie grilio patiekalų.