Mūsų sveikata

Spanguolės – pigus vitaminų šaltinis imunitetui stiprinti: užpiltos vandeniu nesuges metus


Ruduo turtingas ne tik sodo bei daržo gėrybių, bet ir mūsų kraštuose augančių rudeninių uogų: spanguolių, šaltalankių, putinų bei šermukšnių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad rudeninės uogos turi daug vitaminų ir antioksidantų, todėl jas verta įtraukti į kasdienės mitybos racioną. O prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė norintiems sutaupyti pataria prieš žiemą stiprinti organizmą spanguolėmis: jos ne tik pigesnės už kitas šviežias uogas, bet ir užpiltos vandeniu gali stovėti šaldytuve visus metus.

Turtingos antioksidantų
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė, rudens uogos nėra visiškai mums įprastos. Dėl savo specifinio, šiek tiek karstelėjusio skonio jos nedažnai žmonių vartojamos užkandžiavimui ar įprastiniam košių skaninimui. Tačiau šaltalankius, spanguoles, putinus bei šermukšnius vienija vienas bendras vardiklis – jie visi turi daug antioksidantų, sveikatai palankių polifenolių bei įvairiausių flavonoidų. Todėl visas šias uogas dėl savo maistingumo yra verta įtraukti į mitybos racioną.
Pavyzdžiui, šaltalankiuose yra daug maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų C, E ir K, taip pat betakarotenų, kurie uogai suteikia oranžinę spalvą. „Šaltalankio uogose vitamino C kiekis viršija citrinose bei apelsinuose esantį kiekį, todėl šaltalankiai yra vienas turtingiausių augalinių vitamino C šaltinių. Nors organizmui daugiausia naudos teikia pačios uogos, tačiau naudingas yra ir jų aliejus, kuriam būdingas antioksidacinis poveikis, siejamas su lėtinio uždegimo mažinimu. Teigiamos naudos turi ir šaltalankio sėklos, iš kurių gaminami įvairiausi gaminiai“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
O štai spanguolėse gausu įvairių sveikų vitaminų bei augalinių junginių: „Spanguolės yra geras vitaminų C, E ir maistinių skaidulų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiais junginiais. Kaip ir kitos uogos, spanguolės yra antioksidantų šaltinis, pagal antioksidacinį stiprumą nusileidžiančios tik mėlynėms. Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, saugančių nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.“
Tiesa, gydytoja atkreipia dėmesį, kad gaminant iš rudeninių uogų sirupus arbatoms jos yra persaldinamos: „Verdant uogienes, vandenyje tirpūs vitaminai yra linkę skilti, todėl jų kiekis mažėja, nors visiškai ir neišnyksta. Tačiau šaldymas ir ypač greitasis šaldymas – liofilizacija – yra patys geriausi konservavimo būdai, kurie uogose išsaugo daugiausiai naudingų maistinių medžiagų. Visos rudeninės uogos gali būti naudojamos sultims gaminti, arbatai ar kompotams virti, konditeriniams gaminiams gardinti bei kitiems patiekalams.“

Parduotuvių lentynose ir lietuviškas derlius
Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė R. Genienė sako, kad parduotuvių lentynose visada stengiamasi turėti vietinių, lietuviškų, spanguolių: „Esant sausringoms vasaroms derlius gali būti skurdus, tad siekiant papildomai patenkinti klientų poreikį turime arba latviškų spanguolių, arba vežamės jas iš JAV ir Kanados, kur spanguolės auginamos kultūrinėse plantacijose jau nuo 19 amžiaus.“
Renkantis spanguoles R. Genienė pataria atkreipti dėmesį, kad jos būtų standžia odele, tamsiai raudonos ar rausvos spalvos, neminkštos ir mechaniškai nepažeistos: „Prekybos centruose dažniausiai prekiaujama stambiomis, tvirta odele spanguolėmis, kurios mažiau jautrios transportavimui. Tai tiesiog viena iš spanguolių veislių, tad nereikėtų abejoti dėl uogų dydžio, nors miškuose mums ir įprasta rasti paprastųjų bei smulkiauogių spanguolių.“
Norint, kad uogos kuo ilgiau išliktų tinkamos vartoti, prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė rekomenduoja spanguoles užpilti vandeniu ir laikyti jas šaldytuve, kur šviežios išliks net metus: „Nė viena kita uoga taip ilgai šviežia neišsilaiko, kaip spanguolė. Jas taip pat galima šaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 2 metų. Taigi, verta pasinaudoti galimybe sezono metu jų įsigyti pigiau ir stiprinti imunitetą visą rudenį, dedant ne tik į arbatą, bet ir į kepinius ar padažus.“