Mūsų sveikata

Kvercetinas – mažai žinomas, bet itin stiprus antioksidantas: vaistininkė paaiškina, kodėl jis svarbus artėjant rudeniui

Artėjančiam rudens sezonui, kuris šiais metais kelia ypač didelį gyventojų susirūpinimą sveikata dėl koronaviruso plitimo, organizmą svarbu paruošti iš anksto. Vienas iš būdų organizmo atsparumui sustiprinti – aprūpinti jį antioksidantais. Be gerai žinomų antioksidantų, tokių kaip vitaminai C ir E, cinkas ir selenas, mokslininkai ne taip seniai ištyrė itin stiprių antioksidacinių savybių turintį bioflavonoidą kvercetiną. Pasak „Benu“ vaistininkės Guodos Dubikaitytės, kvercetinas gali padėti ne tik sustiprinti imunitetą, bet ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžinių susirgimų riziką. Kvercetinas organizme veikia kaip antioksidantas. O pagrindinė antioksidantų funkcija – apsaugoti organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
„Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, natūraliai susidarančios žmogaus organizme. Nedidelė laisvųjų radikalų koncentracija yra būtina ląstelėms funkcionuoti tinkamai, tačiau didesni šių molekulių kiekiai gali pažeisti ląsteles ir paskatinti tokių ligų kaip vėžys, aterosklerozė, artritas, diabetas, taip pat širdies ligų progresavimą, senėjimo procesus. Dėl tokių veiksnių kaip rūkymas, stresas, alkoholio vartojimas ar uždegimas suintensyvėjusi laisvųjų radikalų gamyba organizme gali susilpninti imuninę sistemą, kuri tuomet tampa nepajėgi organizmo apginti nuo infekcinių susirgimų. Tai yra ypač aktualu ir šiuo laikotarpiu“, – sako G. Dubikaitytė. (Tęsinys 2020 09 02 laikraštyje)