Karštą vasaros dieną tik ir norisi atsigaivinti, tačiau kuo? Vanduo –
vienas iš populiariausių pasirinkimų, tačiau ką gerti, kai norisi dar
neragautų skonių? Pasak „Maximos“ komercijos vadovės, būtent prasidėjus
karštajam sezonui, gegužės–rugpjūčio mėnesiais, šaltos arbatos paklausa
stipriai išauga. Kokią šaltą arbatą pasigaminti namie? Patarimais ir
receptais dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
„Šalta
arbata – vienas populiariausių pasirinkimų tarp mūsų pirkėjų karštuoju
metų laiku. Pastebime, kad liepos–rugpjūčio mėnesiais šaltos arbatos
paklausa pasiekia piką ir pirkėjai jos įsigyja net dvigubai daugiau,
lyginant su sausio–vasario mėnesių duomenimis“, – pirkėjų įpročius
atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Pasak jos,
šiuo metu pirkėjai gali rinktis iš 22 skirtingų skonių šaltos arbatos
prekių asortimento. Mažoje 500 ml pakuotėje esančią šaltą arbatą galima
išsirinkti iš 7 skirtingų rūšių ir gamintojų. Šaltos arbatos
asortimentas didelėje, 1,5 litro ar didesnėje, pakuotėje dvigubai
platesnis – ją galima išsirinkti iš 15 skirtingų rūšių. „Tarp mūsų
pirkėjų pati populiariausia yra skirtingų gamintojų persikų skonio
arbata – vien per penkis šių metų mėnesius pirkėjai jau įsigijo 195
tūkst. buteliukų šio skonio šaltos arbatos“, – atskleidžia V. Drulienė.
„Per
pirmuosius penkis šių metų mėnesius pirkėjai įsigijo daugiau nei 5 mln.
birios arbatos ir arbatos pakeliuose pakuočių. Pastebime, kad šis
skaičius išlieka stabilus jau keletą metų. Vis dėlto pirkėjai vis
dažniau atsisako juodos arbatos pakeliuose, tai rodo šių metų
sausio–gegužės mėnesių pirkėjų duomenys: šiemet paklausa žaliai arbatai
pakeliuose išaugo net penktadaliu, sparčiai populiarėja ir biri
ekologiška arbata, kurios šiemet įsigyta net 30 proc. daugiau, lyginant
su tokiu pačiu laikotarpiu pernai“, – atskleidžia pasikeitusį pirkėjų
krepšelį „Maximos“ komercijos vadovė.
Beje, jeigu kaskart šaltos
arbatos pirkti nesinori, „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus
vadovas A. Poleninas dalijasi skanios ir gaivinančios šaltos arbatos
receptais. Tiesa, šio gėrimo nepagaminsite be įprastos arbatos – birios
ar pakeliais.
Šalta persikų skonio arbata
Persikų sirupui reikės: 215 g cukraus arba 170 ml klevų sirupo, 240 ml vandens, 2–3 persikų.
Arbatai reikės: 3 pakelių arbatos, 1400 ml vandens.
„Griežinėliais
supjaustytus persikus sudėkite į nedidelį puodą ar gilią keptuvę,
užpilkite vandeniu ir suberkite cukrų ar įpilkite klevų sirupo. Nuolat
pamaišydami kaitinkite ant vidutinio kaitrumo, kol užvirs, tuomet
sumažinkite kaitrą. Grūstuvu sugrūskite persikus, mat taip išspausite
visas persikų sultis, sudėkite persikus į sirupą ir pakaitinkite“, –
pasakoja A. Poleninas.
Puodą nuimkite nuo viryklės, kai visos cukraus
granulės ištirps, tuomet leiskite sirupui pastovėti apie 30 minučių.
Galiausiai sirupą perkoškite, kad neliktų persikų gabaliukų.
Užvirinkite
vandenį ir į jį 5 minutėms įmerkite arbatos pakelius, leiskite atvėsti.
Kai arbata atvės, į ją supilkite jau paruoštą sirupą ir paruoštą arbatą
įdėkite į šaldytuvą. Arbatą gerkite su ledukais bei šviežiais persikų
griežinėliais.“
Šalta žalioji arbata
su citrinomis
Reikės:
500 ml karšto vandens, 700 ml šalto vandens, 60 ml žaliosios citrinos
sulčių, 60 ml citrinos šulčių, 5 žalios arbatos pakelių, poros šaukštų
medaus, 18 mėtos lapelių.
Į 70–80 °C karštumo vandenį įmerkite 5
žaliosios arbatos pakelius, išimkite juos po 3–5 minučių ir išspauskite
juose likusį skystį. Įmaišykite medų, kol jis visiškai ištirps. Į didelį
indą supilkite citrinos ir žaliosios citrinos sultis, užpilkite jas
arbata su medumi.
„Kol arbata dar šilta paragaukite, ar jums užtenka
saldumo. Jeigu norisi saldžiau, įdėkite daugiau medaus. Būtinai tai
padarykite prieš atšaldydami arbatą, nes medus šaltyje tirpsta ilgiau.
Tuomet į jau beveik paruoštą gėrimą supilkite šaltą vandenį ir viską
gerai išmaišykite. Į stiklines įberkite ledukų ir užpilkite šalta
arbata. Puoškite šaltos arbatos stiklines citrinos ir žaliosios citrinos
griežinėliais, mėtos lapeliais“, – patarimais, kaip ruošti šaltą
arbatą, dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.