Rasa MILERYTĖ. Utenoje veikiančios maitinimo įstaigos – vienos populiariausių šalyje. Tai parodė metų pabaigoje maitinimo įstaigų apžvalgininko, žinomo Riebaus katino slapyvardžiu, paskelbtas balsavimas. Žmonės balsuodami išrinko TOP 10 Lietuvos kavinių, restoranų ar užeigų, gaminančių skaniausius cepelinus, kepančių picas, barbekiu šonkauliukus, mėsainius, kebabus. Tarp mėgstamiausių – „Utenos valgių sala“, „Daug, greitai ir skaniai Utenoje“, „Uno pica“, „Mo pizza-kebab“, „Pizza Verde“.
Utenos maitinimo įstaigos įvertintos visose kategorijose. Tarp mylimiausių – ne tik jau keletą metų klientus skaniais patiekalais džiuginančios įmonės, tokios kaip „Daug, greitai ir skaniai Utenoje“ ar „Utenos valgių sala“, bet ir į rinką ne taip ir seniai atėjusios „Pizza Verde“, „Uno pica“, „Mo pizza-kebab“. Pakalbinti maitinimo įstaigų atstovai džiaugėsi įvertinimu ir sakė, kad svarbiausia jiems – patenkinti ir sotūs klientai. Pašnekovai tikino šio internetinio balsavimo rezultatų pernelyg nesureikšminantys, tačiau malonu žinoti, kad klientai aktyviai balsavo. Ypač džiugina tai, kad neatsiliko nuo didmiesčiuose veikiančių maitinimo įstaigų, tai yra tų, kurios dėl didesnio gyventojų skaičiaus miestuose turi ir daugiau klientų.
Viena iš klientų palankiai įvertintų įstaigų – „Daug, greitai ir skaniai Utenoje“. Penktus metus veikianti valgykla įsikūrusi miesto pakraštyje, bet, kaip pasakojo savininkė Ieva Šakalienė, klientų skaičiumi nesiskundžia. Į sočiąja klientų pramintą valgyklą papietauti traukia ne tik vietiniai: pro Uteną dažniau prasukantys keleiviai jau žino, kad čia galės pavalgyti pigiai ir skaniai.
Ši valgykla, klientų įvertinta už skaniausius cepelinus, atsidūrė 4-oje vietoje. I. Šakalienė pasakojo, kad klientai mėgsta ne tik cepelinus: tarp populiariausių patiekalų – karališkas kepsnys, bulvių plokštainis, o šaltuoju metų laiku klientai itin pamėgo chašlamos sriubą.
Pasidomėjus, pagal kokį ypatingą receptą čia gaminami cepelinai, pašnekovė sakė, kad receptas – niekuo neišskirtinis, o klientus sužavėti pavyko turbūt tuo, kad viskas čia gaminama su meile. Pasak I. Šakalienės, sunku tiksliai apibrėžti, kiek cepelinų klientai suvalgo per dieną: vieną dieną prireikia 15-os porcijų, kitą – 30-ies, o savaitgaliais pasitaiko išties įspūdingų užsakymų: yra tekę ruošti ir 50, ir 70 porcijų, ir vežti juos į kitą rajoną.
„Dabar, karantino metu, porcijų prireikia šiek tiek mažiau, bet prieš karantiną cepelinų užsakydavo iš tiesų daug. Iš klientų netgi sulaukdavome priekaištų, kad cepelinų greitai nelieka, neužtenka visiems norintiems“, – sakė I. Šakalienė.
Valgykla „Daug, greitai ir skaniai Utenoje išsiskiria tuo, kad siūlo ne tik įprastas dviejų cepelinų porcijas: čia rasime ir išties didelę trijų cepelinų porciją. Tokią porciją, pasak verslininkės, užsisako žmonės, kurie dirba fiziškai sunkesnį darbą ir daug darbo laiko praleidžia lauke, šaltyje.
„Daug, greitai ir skaniai Utenoje“ – ne vieninteliai mieste įvertinti cepelinų gamintojai: valgykla „Valgių sala“ balsavime pelnė antrąją vietą iš dešimties, juos aplenkė tik garsieji Karmėlavos cepelinai.
Visgi uteniškiai valgo ne tik cepelinus – Riebaus katino inicijuotame balsavime aukštas vietas pelnė picų ir kebabų gamintojai. Nuo praėjusios vasaros mieste veikianti picerija-kebabinė „MO pizza-kebab“ įvertinta dviejose kategorijose – kaip vieni iš skaniausių picų ir kebabų gamintojų. „MO pizza-kebab“ savininko dukra Karolina Jusčiūtė pasakojo, kad vos prasidėjus balsavimui balsų skaičius augo iš lėto, bet galiausiai įsibėgėjo ir pavyko atsidurti dešimtuke.
„MO pizza-kebab“ į Uteną atkeliavo iš Molėtų, kur skaičiuoja jau antrus veiklos metus. K. Jusčiūtė pasakojo, kad kaimyniniuose Molėtuose tai yra viena iš nedaugelio tokį maistą siūlančių įstaigų, tad klientai greitai juos surado ir pamėgo, o Utenoje, kur picerijų ir kebabinių iš tiesų daug, pirmos veiklos savaitės nebuvo itin stabilios: teko palaukti, kol klientai pamėgo šią vietą.
Pica ir kebabai – jaunų žmonių maistas, tačiau, pasak K. Jusčiūtės, į „MO pizza-kebab“ užsuka ir vyresni klientai. Tarp vyresnio amžiaus žmonių šie patiekalai ypač populiarūs švenčių metu: organizuojantieji šventes savo svečiams iš anksto užsako net po kelias porcijas. Pašnekovė sakė, kad sunku išskirti, kurie kebabai klientams skaniausi – maždaug vienodai valgo visus, o štai tarp mėgstamiausių picų lyderiauja „Mafija“ ir „Chipotle“.
„MO pizza-kebab“ veiklą Utenoje pradėjo ne pačiu geriausiu metu – siaučiant pandemijai, šalį kaustant karantinui.
„Karantino metu jaučiame, kad užsakymų mažiau, bet tikrai nėra taip, kad jų visiškai nebūtų. Teikiame maisto išsinešti paslaugą, užsakymus pristatome į namus“, – teigė K. Jusčiūtė.