Aktualijos

Jauna šeima, nusprendusi kurti verslą Utenoje, surado neužimtą nišą

Vytautas Kazela

Važiavau į „Bikuvos“ prekybos centrą, esantį Užpalių g. 81, statybinių medžiagų ir atkreipiau dėmesį į šalia išsirikiavusius modulinius prekybos paviljonus. Ant vieno jų puikavosi užrašas „Gera mėsa“. Nesusilaikiau neužėjęs į vidų. Iš užrašo tapo aišku, kad čia prekiaujama „Marinolio“ prekinio ženklo mėsos produktais.
Apie „Marinolio“ mėsos produktus pirmą kartą išgirdau vasaros pabaigoje. Draugai sakė atradę „Marinolio“ šašlykus ir daugiau jokių kitokių nebeperkantys. „Mėsa labai kokybiška. Ne taip, kaip prekybos centruose. Ir paruošta labai skaniai. Jokių papildomų skysčių – tik mėsa ir prieskoniai. Yra ir kiaulienos, ir vištienos“, – pasakojo jie.
Kažkaip tada viską praleidau pro ausis – mėsą šašlykui ir kepsniams ruošiame namuose, todėl informacija pasirodė neaktuali. O „Marinolio“ pavadinimas man kažkodėl asocijavosi su Marijampole… Juk dabar mėsa, duona vežiojama iš vieno Lietuvos krašto į kitą. Ir tik dabar, kalbantis su jauna uteniškių verslininkų pora Šarūnu ir Aiste Medikais, paaiškėja, kad „Marinolis“ visai ne įmonės pavadinimas, o prekinis ženklas. O visą „Marinolio“ produkciją pagamina mažoji bendrija „Sakalėlio mėsinė“.
„Abu esame uteniškiai. Bet pradėję studijuoti gal dvylika metų gyvenome Vilniuje. Abu turėjome gerą darbą, bet visą laiką neapleido mintis grįžti gyventi į Uteną. Mes ir gyvendami Vilniuje kiekvieną savaitgalį grįždavome į Uteną. Proga pasitaikė 2016-aisiais, kai čia nusipirkome namus, o po metų persikėlėme į juos gyventi. Dabar auginame du vaikus, tiesa, vyresnysis gimė Vilniuje.
Aistei būnant motinystės atostogose pradėjome galvoti apie nuosavą verslą. Kodėl mėsa? Vilniuje yra labai daug mėsinių, o Utenoje nieko panašaus nebuvo. Koks tokios mėsinės privalumas? Tai, kad čia mėsos gaminiai ruošiami ne pramoniniu būdu, o rankomis, todėl jie ir kokybiškesni, ir skanesni, ir visada švieži. Susitvarkėme viską ir pasibaigus atostogoms pradėjome dirbti. Ilgai ieškojome patalpų, kur būtų galima įsirengti mėsinę, bet taip ir neradome tinkamų. Ieškojome ne tik miesto centre, bet ir pakraščiuose. Paskui atėjo mintis: namas didelis, rūsyje daug laisvų patalpų, kodėl jose negalima būtų įsirengti mėsos perdirbimo cecho?
Pasitarėme su Veterinarijos tarnybos specialistais ir gavę jų palaiminimą pradėjome įsirenginėti. Aišku, kainavo daug, nes reikalavimai labai dideli. Bet žingsnis po žingsnio viską padarėme taip, kaip reikia. Veterinarijos specialistės geranoriškai mus konsultavo, padėjo išvengti klaidų. Reikėjo įsirengti ir ventiliaciją, pasistatyti oro kondicionierių, nes dirbti su mėsa galima tik esant pastoviai žemai temperatūrai. Gaminti pradėjome balandžio mėnesį. Tuo pat metu įrenginėjome patalpas parduotuvei. Kol parduotuvė dar buvo neįrengta, porą savaitgalių prekiavome turguje. Daug dėmesio skiriame reklamai, turime savo klientus. Mūsų produkcijos ieško tie, kurie šiaip jau neperka mėsos turguje. Savo pirkėjams siūlome tik kokybišką kiaulieną, jautieną ir paukštieną. Marinuodami naudojame tik natūralius prieskonius. Ir jokio majonezo! Mūsų marinatai pagaminti aliejiniu pagrindu. Aliejus naudojame irgi kokybiškus. Nėra jokių konservantų, tik druska. Todėl galiojimo terminas tik penkios dienos.
Aišku, galima daryti tyrimus ir prasitęsti galiojimo laiką, bet to kol kas neprireikė. Bandome skaičiuoti, kiek parduosime, o jei matome, kad pritrūksime, važiuojame į mėsinę ir paruošiame tiek, kiek reikia. Svarbiausia, kad viskas būtų šviežia. Pradžioje buvo ir taip, kad tekdavo dirbti net naktį“, – sakė Š. Medikas.
Kalbėdami apie prekybą Aistė ir Šarūnas prisiminė, kad pirmieji pirkėjai buvo jauni žmonės, apie jų gaminius sužinoję iš reklamos socialiniuose tinkluose, o po poros savaičių pradėjo domėtis ir tie, kurie apie juos išgirdo iš artimųjų, draugų, pažįstamų. Bet smagiausia, kad žmonės sugrįžta. Kartą nusipirkę ateina ir vėl. Klientai nuo 25-erių iki 60 metų. Tie, kurie vertina kokybę, skonį ir šviežumą. Produkcija tiekiama ir partneriams Molėtuose.
Su Aiste ir Šarūnu vaikštome po gamybines patalpas. Galima įsivaizduoti, kiek reikėjo įdėti darbo, kad pasiektum tokį lygi, o patalpos blizgėte blizgėtų. Man teko lankytis ne vienoje didelėje mėsos pramonės įmonėje ir galiu pasakyti, kad sanitarijos lygis šioje mažoje mėsinėje yra nepalyginamai aukštesnis.
Mano pašnekovai džiaugėsi ir Utenos savivaldybės paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui programa. Pradėję mėsos perdirbimo verslą jaunieji verslininkai užpildė paraišką ir kreipėsi paramos į savivaldybę. Neseniai pasirašyta sutartis ir artimiausiu laiku turėtų būti pervesti pinigai. Už gautas lėšas sutuoktiniai žada įsigyti konvekcinę kepimo krosnį ir plėsti gamybą, tai yra gaminti ir kepti mėsos vyniotinius, kuriais uteniškiai galės paįvairinti jau šių metų kalėdinių švenčių stalą.
Patenkinti verslininkai ir prekybos vieta – ji šalia apvažiavimo, kuriuo daugelis uteniškių grįžta iš darbo. O vasarą pro čia poilsiautojai plūsta į Sudeikius ir kitas šalia Alaušo ežero esančias vietas. Be to, yra didelė automobilių stovėjimo aikštelė. Žinoma, vasaros sezonas yra ir kepsnių sezonas, tada ir paklausa didelė. Verslininkai sakė, jog šiek tiek baiminosi rugsėjo, spalio mėnesių, bet, pasirodo, – be pagrindo. Jų gaminamą produkciją žmonės perka ir dabar. Beje, visus gaminius galima kepti ir orkaitėje, ir kepsninėje, ir grilyje.
Aprodyti parduotuvę ir pristatyti joje siūlomus gaminius sutinka Aistė: „Pradėsiu nuo populiariausio mūsų gaminio – prancūziškų la ratte bulvyčių. Jos jau yra virtos – tereikia pasišildyti orkaitėje arba ant laužo. Turime dviejų rūšių: vienos su šonine, kitos su grybais. Paruošiame kaukazietišką šašlyką, šašlyką tamsaus alaus marinate ir azijietišką. Visi iš kiaulienos sprandinės. Jie beveik sausi. Siūlome marinuotus šonkaulius, kiaulienos sprandinės kepsnius rūkytos paprikos arba kavos marinate. Žmonės iš pradžių skeptiškai žiūrėjo į kavos marinatą, bet tie, kurie paragavo, atėjo vėl tokių pačių pirkti. Turime šlaunelių mėsos kepsnelių graikiškame ir apelsinų bei imbierų marinate, vasarą pirkėjai pageidauja daugiau šlaunelių mėsos šašlykų, o dabar tik vienos rūšies – tamsaus alaus marinate. Rasite marinuotos dviejų rūšių šoninės, paruoštų kepti jautienos kebabų. Yra vištienos su kaulu ir visa marinuota višta.
Turime iš Kauno rajono ūkininkų atsivežę raugintų gaminių. Tai jų pačių auginti ridikėliai, šparagai, česnakų stiebai, kriaušės. Rūkytus mėsos gaminius atsivežame iš Rokiškio rajono. Ten jauna šeima ruošia mėsą ir patys ją rūko. Jie taip pat labai žiūri kokybės, bet jų produkcijos nėra prekybos centruose. Iš Klaipėdos atsivežame graikiškų alyvuogių, marinuotų Lietuvoje. Dabar jau beveik esame išpardavę, bet vasarą turėjome daug įvairių marinatų ir padažų.
Štai čia vaikų rojus – amerikietiški saldumynai ir gėrimai, kokių nėra mūsų parduotuvėse. O čia rankomis daryti koldūnai. Juos vežamės iš Alytaus. Alytiškiai, be koldūnų, dar mums tiekia virtinius, kibinus, varškės apkepą, spurgas. Viskas ruošiama iš kvietinių, speltos ir viso grūdo miltų. Koldūnų mėsa tikrai natūrali. Juos uteniškiai taip pat noriai perka. Juk tai natūralus, sveikas ir skanus produktas.
Priimame ir užsakymus netgi tiems produktams, kurių mūsų parduotuvėje nėra. Žmonės prašo paruošti marinuotą ir antį, žąsį, netgi putpeles. Ieškome kontaktų mažesnių ūkininkų, kurie augina vištas, antis, kalakutus, putpeles. Iš jų ir perkame. Jie paukščius šeria natūraliais pašarais, todėl taip užauginta mėsa yra kokybiškesnė.
Ruošiamės ir kalėdiniam laikotarpiui. Siūlysime įmonių vadovams pradžiuginti savo darbuotojus ir švenčių proga padovanoti gražiai įpakuotą marinuotą kalakutą, antį ar žąsį. Aišku, paruoštų kepti paukščių bus galima įsigyti ir mūsų parduotuvėje. Ką tik baigėme dėlioti ir kalėdinį meniu. Šventiniam uteniškių stalui patieksime Pekino antį sojų, imbierų ir apelsinų marinate, įdarytą sviestiniu moliūgu ir obuoliais. Išrankesnio skonio klientams siūlysime žąsį, marinuotą su spanguolėmis, pankoliais ir rozmarinu, įdarytą džiovintais abrikosais ir kriaušėmis.
Kokios šventės be kalakuto? O kalakutas pas mus ruošiamas trumų, sviesto ir ožragės marinate, įdarytas bulvėmis ir šonine. Visus šiuos gaminius supakuosime ir patieksime dovanų dėžutėse. Be to, tiesiai iš Italijos atsivežėme garsiųjų rankų darbo pyragų panettone. Jais jau prekiaujame. Dėl detalesnės informacijos ir užsakymų galima kreiptis telefonu 8 659 72442. Beje, parduotuvė dirba trečiadieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais nuo 10 iki 18, šeštadienį nuo 9 iki 16, sekmadieniais nuo 9 iki 14 valandos.“
Jaunieji verslininkai turi įvairių planų ateičiai. Dabar svarbiausia išplėsti parduotuvės patalpas, pradėti gaminti ir kepti vyniotinius. Galvojama ir apie koldūnų gamybą. Jau seniau Š. Medikas yra pradėjęs teikti palapinių šventėms ir renginiams nuomos paslaugas. Šį verslą taip pat parėmė savivaldybė. Jaunieji verslininkai nesiblaško, o kryptingai eina pasirinkto tikslo link.
Autoriaus nuotr.