Aktualijos

„Biržų duonos“ krautuvėlė Utenoje – malonus netikėtumas

Rasa MILERYTĖ. Į Uteną vėl atpūtė nauji vėjai – liepos 15 dieną mieste atidaryta „Biržų duonos“ kavinukė, kurioje ne tik galima įsigyti duonos ir kitų įmonės gaminių (bandelių, pyragų, tortų, ledų ir t. t.), bet ir jaukiai pasėdėti su kavos puodeliu. „Biržų duonos“ produkciją periferiniuose Lietuvos miestuose nusiteikę pristatyti Andrius ir Valdas Budriūnai, UAB „Andrvalda“ kūrėjai, įsigiję „Biržų duonos“ franšizę ir siekiantys šalyje populiarinti savo gimtąjį kraštą.

Siekia garsinti Biržų vardą
Pasikalbėti apie Utenoje atidarytą krautuvėlę jaukiose jos patalpose susėdome su vienu iš UAB „Andrvalda“ steigėjų – A. Budriūnu. Pasidomėjus, kaip jo diena atrodo pradėjus šį verslą, vyras pasakoja, kad dienos įtemptos, o nemažai laiko tenka praleisti kelyje. „Andrvaldos“ atidarytos „Biržų duonos“ parduotuvės šiandien jau veikia ne tik Utenoje, bet ir Pasvalyje, o mėnesio pabaigoje duris atvers Mažeikiuose, tad veikti yra ką.
„Aš ir brolis esame biržiečiai ir ilgai galvojome apie verslą, kuris reprezentuotų Biržus ir kurį būtų ne gėda populiarinti ir Lietuvoje. Su „Biržų duonos“ savininkais esame pažįstami, be to, brolis kažkada yra ten dirbęs. Kiti verslininkai jau naudoja „Biržų duonos“ franšizę – yra atidarę parduotuvių Vilniuje. Pagalvojome, kad ir mes norėtume to imtis, tik veiklą vykdyti ne didžiuosiuose miestuose, o periferijoje“, – motyvaciją imtis tokio verslo aiškino A. Budriūnas.
Utenoje – dėl laimingo atsitiktinumo
Idėja imtis šio verslo gimė dar pernai, pandemijos įkarštyje. Dėl sudėtingos situacijos tuo metu dar negalėję atidaryti naujų parduotuvių, broliai A. ir V. Budriūnai tą laiką išnaudojo patalpų paieškoms ir rinkos įvairiuose miestuose tyrimams. Pradinis tikslas – 2021-aisiais atidaryti bent dvi parduotuvėles.
Susidarę 20–30 miestų, kuriuose norėtų vykdyti veiklą, sąrašą, verslininkai pradėjo ieškoti patalpų. Laimingai susiklostė, kad tinkamos patalpos atsirado Utenoje. A. Budriūnas sako nesigailintis, kad viena parduotuvėlių atidaryta kaip tik čia – iš klientų girdi tik teigiamus atsiliepimus.
Pasiteiravus, su kokiomis emocijomis buvo atidaromos pirmosios parduotuvės, pašnekovas sakė, kad, be abejonės, geromis. „Nors man pačiam labiau patinka kūrybinis procesas, kai nuo tuščių patalpų ir plikų sienų ateini iki pirmo kavos puodelio, pirmos bandelės ar netgi pirmo gaminio krosnyje, visgi matyti rezultatą, kad kažką sukūrei, yra tikrai malonu. Tikiuosi, kad uteniškiai pamils šią vietą ir „Biržų duonos“ produkciją“, – vylėsi A. Budriūnas.
Asortimente – beveik visa „Biržų duonos“ produkcija
Šiuo metu „Biržų duonos“ asortimente yra beveik 250 skirtingų produktų. Kaip sakė A. Budriūnas, beveik visus juos galima įsigyti ir Utenoje. Tai ne tik kasdienė duona, bet ir bandelės ir kiti kepiniai, pyragai, šakočiai, sausainiai, desertai, užkandžiai. Dėmesį atkreipia gaminių pavadinimai, tokie kaip tortas „Medaus mėnuo“, keksas „Slyva rugiuose“, plokštainis „Rudnosiuko sapnas“ ir kiti. Taip pat čia galima įsigyti „Biržų duonos“ ledų, kavos – išsinešti arba pasimėgauti vietoje.
„Žinoma, sudarydami asortimentą, atsižvelgiame į klientų poreikius. Gali būti tam tikri regiono išskirtinumai, tarkime, Pasvalyje kai kurie produktai visai neperkami, nes žmonės jų nemėgsta, tad tų produktų ir nebevežame į parduotuvę“, – aiškino UAB „Andrvalda“ bendrasavininkis.
Kalbėdamas apie asortimentą pašnekovas mini žodžius „ateities produkcija“: taip įvardija klientų vis labiau pamėgiamus produktus be gliuteno ir keto gaminius.
Visi produktai parduotuvėlėje, patikino verslininkas, švieži – stengiamasi juos pristatyti iš gamyklos kiekvieną rytą. „Kai kurie produktai kepami čia pat, kad klientai galėtų pasimėgauti jų skleidžiamais kvapais“, – pasakojo A. Budriūnas.
Konkurencija – akstinas būti geresniems
Natūralu, kad verslininkui užduodu ir klausimą apie konkurenciją. Ar Utena – palanki erdvė klientams pritraukti? A. Budriūnas sako, kad prieš atidarydami naują parduotuvę visada pasidomi, kokios tame mieste konkurencinės sąlygos. Utenoje, pasak verslininko, būtent tokio asortimento krautuvėlės-kavinukės nėra. O jei ir būtų, tikina pašnekovas, tai nebūtų buvusi priežastis nepradėti čia veiklos.
„Konkurencijos nebijome. Vietos užteks visiems. „Biržų duona“ gamina labai gerą, labai kokybišką produkciją. Mūsų viena iš misijų, kad kuo daugiau žmonių atrastų mūsų gaminius. Norim atnešti juos kuo arčiau žmonių. O konkurencija tik skatina mus būti kuo geresnius“, – svarstė pašnekovas.
Trys parduotuvėlės – tik pradžia

Prakalbus apie iššūkius ir sunkumus, UAB „Andrvalda“ bendrasavininkis pasakojo, kad verslo patirties jau turi, tad ši veikla nebuvo toks didelis iššūkis, koks būtų į verslo vandenis neriančiam pirmą kartą.
„Verslu užsiimu nuo studijų metų. Verslų buvo įvairių. Ir sėkmingų, ir nesėkmingų, – atviravo pašnekovas. – Šiuo metu šalia šio verslo turiu ir kitą – transporto įmonę. Esu dirbęs ir kaip samdomas žmogus, esu pagal specialybę dirbęs ir teisininku banke. Taigi patirties – ir geros, ir ne tokios geros – tikrai nemažai.“ Vis dėlto maisto pramonėje broliai patirties kol kas neturėjo, tad veikloje yra aspektų, kuriuos reikia gerai išdiskutuoti, kartais – ir pasiginčyti.
Įvairiose sferose darbavęsis verslininkas sako, kad šiandien jau yra iš dalies atradęs save, bet vis tiek norisi daugiau iššūkių, tad trys „Biržų duonos“ krautuvėlės – tik pradžia. „Tikiuosi, viskas bus gerai ir tai bus ne pirma, ne antra ir ne trečia parduotuvėlė, kurią atidarysim. Yra minčių plėstis ir į užsienį“, – planais dalijosi A. Budriūnas.
Autorės nuotr.