Mūsų gyvenimo spalvos

Kas perkaito Lietuvoje

Vytautas Kazela

Orai Lietuvoje atšalo, o buvę ministrai perkaito. Ir ne tik ministrai, bet ir viceministrai. Tuo įsitikinęs šalies prezidentas G. Nausėda praėjusią savaitę pareiškė neketinantis skirti ambasadoriais buvusių krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrų R. Karoblio ir L. Linkevičiaus, nes jiems reikalingas „politinio atšalimo“ laikotarpis.
Įdomi nauja sąvoka, bet ne įstatymas. Net jei toks ar panašus įstatymas skubos tvarka būtų priimtas, kuo aš labai abejoju, jis šiems ministrams ir viceministrams negaliotų, nes, kaip žinome, įstatymai atbuline tvarka negalioja. O dėl L. Linkevičiaus – to, kad jis tęstų darbą valstiečių Vyriausybėje, norėjo ir tuometinė šalies prezidentė, o R. Karoblis niekada nebuvo nei valstietis, nei „socdarbietis“, nei „lenkas“. Ne man vienam toks prezidento pareiškimas pasirodė, švelniai tariant, įdomus. Tuo nusistebėjo ir Tėvynės Sąjungos frakcijos seniūnė, Seimo vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Kaip praneša BNS, Seimo vicepirmininkė sakė: „Aš mačiau tik prezidento argumentus, kad jis nežino tokių atvejų, kada būtų skiriami viceministrai ar ministrai po tarnybos, tačiau jis pats paskyrė viceministrą Darių Skusevičių, kuris labai greitai darė karjerą. Šie žmonės yra seni diplomatinės tarnybos vilkai, sakykime taip. Tai nėra žmonės, atėję iš politikos, jie visada buvo diplomatinės bendruomenės dalimi, tai man keistas toks sakymas, kad jie nėra tinkami.“

Įdomi nauja sąvoka, bet ne įstatymas. Net jei toks ar panašus įstatymas skubos tvarka būtų priimtas, kuo aš labai abejoju, jis šiems ministrams ir viceministrams negaliotų, nes, kaip žinome, įstatymai atbuline tvarka negalioja.

Tęsinį skaitykite 2021 02 03 „Utenyje“