Aktualijos

Petro virtuvė

Petrą paliko žmona, bet Petras mėgsta skaniai pavalgyti. Vaikštinėdamas po ištuštėjusius namus jis pirmą kartą užsuko į virtuvę ir čia atrado save. Nežinoma, ar Petras pats kuria receptus, ar iš kur nors pavagia, bet visi jo patiekalai aukščiausios klasės. Kas tris mėnesius Petras rengia degustacijas. Susirenka didelis pulkas moterų – ir visiškai jaunų, ir jau sulinkusių. Petras visoms įtinka ir patinka. Petro širdis didelė, Petro ranka dosni – jis ne kaip Žaldokas, kuris alaus gamybos receptą nusinešė į kapus. Todėl dabar ir alus ne tas – nealkoholinis… Petras kaip atversta pirmoji lietuviška knyga – dosnia ranka patarimus ir receptus žeria: imkite ir gaminkite, gaminkite ir valgykite!
Nuo šiol mūsų laikraštyje retkarčiais pasirodys Petro išbandyti receptai. Išbandykite ir jūs. Pirštus apsilaižysite!


Mielinis pyragas su
veršiena (6 asmenims)
Tešlai reikės:

1 kiaušinio; 11 g sausų mielių; 2 šaukštų grietinės; 100 ml pieno; 200 ml kefyro; 600 g kvietinių miltų; 1 šaukštelio cukraus; 1–2 šaukštelių druskos; 2 šaukštų aliejaus; 6 šaukštų jautienos sultinio; 20 g sviesto.
Įdarui reikės: 1 kg veršienos; 1 svogūno; 4 skiltelių česnako; 200 ml jautienos sultinio; 20 g petražolių; 20 g kalendrų pagal skonį; 1–2 šaukštelių druskos; pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Pasiruoškime tešlą. Tešlai skirti produktai turi būti kambario temperatūros.
Į pašildytą pieną supilkite sausas mieles, druską, cukrų ir pamaišę palikite 15 minučių šiltai. Tada įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę, kefyrą ir išmaišykite. Miltus persijokite, suberkite į užmaišytą masę ir minkykite tešlą.
Tešlą minkykite, kol taps elastinga ir nelips prie rankų. Dubenėlį patepkite aliejumi, dėkite tešlą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 1,5 valandos.
Pasigaminkite įdarą. Mėsą, svogūną, česnaką sumalkite. Žalumynus sukapokite. Dubenyje sumaišykite mėsos faršą su prieskoniais, kapotais žalumynais. Supilkite jautienos sultinį. Viską sumaišykite.
Pasigaminkite 2 vienodus pyragus. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Pabarstykite miltų ant stalo paviršiaus, tešlą formuokite pirštais spausdami ir tempdami į šonus.
Ant vieno tešlos lakšto uždėkite mėsos rutulį ir suformuokite suspausdami tešlos kraštus. Apverskite paruoštą tešlą su įdaru siūle žemyn ir pirštais spauskite formuodami paplotėlį.
Su žirklėmis padarykite įkirpimus – per vidurį įkirpkite ir padarykite skylutę.
Kepkite 220 °C temperatūroje apie 15 minučių. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, į prakirptą per vidurį skylutę įpilkite 2–3 šaukštus sultinio.
Iškepusį karštą pyragą aptepkite sviestu.
Petras kviečia išbandyti vieną tradicinių meksikietiškų patiekalų ir nustebinti namiškius naujais, egzotiškais skoniais.