Rasa MILERYTĖ. Kelias dienas gausiau palijus, miške pradėjo dygti grybai, o grybautojai jau džiaugiasi pirmu šių metų derliumi. Tiesa, pripažįsta, kad tenka pavargti, mat pirmaisiais grybais susidomėjo ir kirmėlės. Uteniškė Sandra Žuolytė sako, kad sukirmijęs maždaug kas antras grybas.
„Šiandien buvo nebloga diena. pririnkau tris kibirus baravykų, vienas kibiras – maždaug šeši kilogramai. Pradėjau apie aštuntą ryto, buvau užbėgusi namo papietauti, o baigiau grybauti apie antrą po pietų“, – vos grįžusi iš miško pasakojo uteniškė.
Grožio studijoje „SALONish“ kirpėja dirbančiai moteriai grybavimas – vienas didžiausių pomėgių, todėl į mišką traukia, vos tik atsiranda laisvo laiko. „Kai tik atsilaisvinu, susidėlioju klientų grafiką, ištaikau laisvą dieną, nuo ryto važiuoju grybauti“, – pasakojo S. Žuolytė.
Šis užsiėmimas moterį traukia nuo vaikystės: dar visai mažą grybauti ją vesdavosi mama, tad jau nuo mažens ji išmoko atpažinti grybus, valgomus atskirti nuo nuodingų. „Grybaudama aš pailsiu, – kalbėjo moteris pasiteiravus, ar tai nėra varginantis darbas. – Ne tik todėl, kad malonu būti miške, kvėpuoti grynu oru, klausytis miško garsų, medžių ošimo, bet ir pats grybavimo procesas man yra malonus.“
Pašnekovė pasakojo, kad pernai tokiu metų laiku grybai irgi jau dygo, tačiau tiek daug baravykų nebuvo. Tiesa, šiemet baravykai linkę kirmyti: sukirmijęs maždaug kas antras. Jei visi miške rasti grybai būtų buvę sveiki, Sandra namo būtų parsinešusi dvigubai daugiau.
Surinktus grybus moteris parduos. Kelios dienos prieš tai feisbuke paskelbusi, kad parduoda keturis kilogramus baravykų, o vieno kilogramo kaina – 4 eurai, moteris iškart sulaukė daugybės užklausų. Žmonės nori šviežių grybų ir net nesidera.
„Pati jau prisišaldžiau, prisidžiovinau, prisimarinavau, tad dabar parduodu. Greitai nuperka, norinčių tikrai daug. Vakar buvau turguje, perėjau, tai niekur nemačiau, kad kažkas pardavinėtų grybus. O norinčių pirkti tiek daug, kad vakar grybų net pritrūko“, – pasakoja moteris.
Tiesa, S. Žuolytė spėja, kad baravykų gausa greitai baigsis, bet rudenį, prognozuoja entuziastinga grybautoja, turėtų pradėti dygti rudagalviai baravykai.