Aktualijos

Sugrįžti kviečiantis mokyklos žiburys

Užpalių mokykla šįmet švenčia 240 metų sukaktį. Lyg įrodymas, kad pirmųjų mokyklų atsiradimas Užpalių seniūnijoje nenuėjo šuniui ant uodegos, šįmet džiaugiamasi mokyklos įdirbio grįžtamuoju ryšiu. Mokyklos pradininkų ar juos pažinojusių jau seniai nebėra pažįstamųjų rate, bet žvilgtelėjus pusšimtį metų atgal prisiminimų istorijos liejasi lyg iš gausybės rago.
Šnektelėjus apie popamokinę veiklą, sugrįžta iki šiol nenutrūkę draugiški saitai tarp kultūros namų ir mokyklos. Lyg fakto patvirtinimas kultūros namuose įvyko prieš 49-erius metus Užpalių vidurinę mokyklą baigusio Arūno Kairio suburtos grupės „Atsimink“ koncertas. Skambėjo muzika tų laikų, kai Arūnas subūrė pirmąją užpaliečių roko grupę. Grupė susikūrė mokykloje, ir Arūnui, ir jo bendraklasiams ar bičiuliams, susirinkusiems į kultūros namuose vykstantį koncertą, atgijo praeitis. Prisiminti čia vykę moksleiviški koncertai ir tai, kad pirmąsias elektrines gitaras gaminosi patys muzikantai, kas turbūt lyg iš fantastinio filmo atrodo šiandieninės Užpalių roko grupės „Dark light“ atlikėjams.
Aurelijaus Janaudžio vadovaujamos grupės šaknys, kūrybinė veikla, grupės nariai taip pat neatsiejami nuo Užpalių gimnazijos. Jaunųjų atlikėjų kūrybinės paieškos šįmet įvertintos pirmąja vieta autorinės dainos „Dainuok Lietuvai“ konkurse Radviliškyje ir Didžiuoju prizu respublikiniame autorinės dainos festivalyje Elektrėnuose. Tai įrodymas, kad užpaliečiams muzika nėra tolima lyg dangaus platybės.
Santykį su muzika skatina ir Užpalių gimnazijos pamatinis indėlis į choro „Ave Vita“ kūrybines stovyklas Užpaliuose. Profesoriaus Kastyčio Bariso vadovaujamo choro pirmąsias vasaros stovyklas Užpaliuose sustiprino kultūros namų atvertos durys, vėliau prisidėjo UAB „Vitula“ (vad. Vidmantas Urnavičius ir Lidijus Galvanauskas) ir žirgininkės Viktorijos Jovarienės atlapaširdiškumas globojant choristus. Tai, kad tiek VDU švietimo akademijos choristai, tiek mūsų seniūnijos gyventojai jau nebeįsivaizduoja vasarų vieni be kitų, įrodo 25-erius metus besitęsianti draugystė. Choristai, dėkodami už bendrystę, dovanoja koncertus kultūros namuose ir giesmes Švč. Trejybės bažnyčioje per sekmadienines mišias bei dalijasi pasiekimais.


Pastaraisiais metais choras „Ave Vita“ įvertintas Didžiuoju prizu Portugalijoje vykusiame nuotoliniame konkurse, tapo Bulgarijoje vykusio XIII Europos folkloro čempionato „Euro folk 2021“ laureatu, VIII tarptautiniame chorinės muzikos festivalyje „Auksinė Šalčios juosta“ pasipuošė auksine juosta ir gavo specialų prizą už geriausiai atliktą lenkų kompozitoriaus arba lenkų liaudies dainą (Jakub Neske „Deus ex Machina“), o kovo mėnesį prof. K. Barisas gavo premiją už produktyvią kūrybinę veiklą chorinės kultūros srityje. 
Užpaliečiai, džiaugdamiesi choro kūrybiniais pasiekimais ir meniniais pasirodymais, dėkoja plojimais, nuoširdžiu žodžiu, gėriu spinduliuojančia emocija ar išauginta produkcija bei pagamintais gardėsiais: sūriais, pyragais, tortais ir kitais skanumynais, besibraunančiais į lietuvišką virtuvę.
Šiais laikais į maistą įkomponuoti anksčiau nematytą ar negirdėtą produktą lengviau, nei pamatyti iš dangaus krintančią žvaigždę.
Apie dangaus platybėse slypinčią mitologiją, kuri siejasi su mokslinėmis žiniomis, kalbėta jau septintus metus Užpalių kultūros namų kartu su „Ašvienių fanų“ klubu organizuojamoje Naktigonėje. Menininkų grupės „Žuvies akis“ Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo projekto „Profesionalaus scenos meno sklaida Lietuvos regionuose“ lektorė Rūta Aleknavičienė, pastebėjo, kad zodiako ženklai nėra iš piršto laužtas fenomenas. Svarbūs dangaus reiškiniai buvę pirmaisiais erdvės ir laiko matais. Norint suprasti, kas vyksta danguje, mokyklinių žinių nepakanka. Naktigonės dalyviai, naudodamiesi galimybe, lektorei pateikė nemažai klausimų.
Dangus, pūstelėjus vėjui ar užplaukus debesiui, keičiasi panašiu greičiu, kaip keičiasi kino juostos kadrai. Akis negeba aprėpti viso dangaus ar kiekvienos kino kadre matomos detalės. Koreguoti žvaigždžių išsidėstymo danguje žmonijai dar nepavyko, bet sudėlioti kino siužetą užpaliečiai moka nuo 1969-ųjų, kai mokykloje dirbo mokytojas Algimantas Juknys. Kino mėgėjų būrelio vadovo pamokas geriausiai įsisavino jo sūnus Vytautas Juknys. Jo darbus dažnai matome per Lietuvos televiziją, o rugpjūčio 15-ąją užpaliečio darbai pristatyti per devintą kartą Užpaliuose organizuojamą Žolinės šventę.
Nebuvo nė vienos šventės, kurioje kartu su kultūros namais ir „Ašvienių fanų“ klubu nesidarbuotų mokyklos bendruomenės nariai. Jei suskaičiuotume visus Žolinės šventės talkininkus, neabejotinai daugiau nei pusė jų – buvę Užpalių mokyklos mokiniai. Belieka pasakyti ačiū tiems, kas prieš 240 metų ryžosi įsteigti pirmąją mokyklą Užpaliuose ir pasėjo labai brandų grūdą, kuris gyvas iki šiandien.
Birutė Minutkienė