Naudojant aromatingus marinatus ant grotelių keptos kiaulienos skonį galima pakelti į kitą lygį: prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad kasmet grilinama kiauliena gali pabosti, tačiau pasitelkus vis kitokį, kad ir pigesnį marinatą, gebėsite nustebinti ir save, ir artimuosius vis kitokiais skonių niuansais.
„Paįvairindami grilio sezoną su kiaulienos patiekalais, galite paįvairinti meniu skonius, pasitelkdami pigesnių marinatų variantų. Pavyzdžiui, jei mėgstate Azijos virtuvės skonius, verta pasirūpinti sojų padažu, šviežiu tarkuotu imbieru ir smulkintu česnaku. Taip pat marinatui reikėtų rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį“, – pataria V. Nadzeika.
Mėsos technologas dar siūlo išmėginti europietiškos virtuvės marinatą, pasitelkus Viduržemio jūros regiono prieskonines žoleles: „Susmulkinkite raudonėlius, bazilikus ir petražoles, su smulkintu česnaku, citrinos žievele, raudonojo vyno actu, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šis marinatas suteikia kiaulienai gaivaus žolelių skonio ir ryškios rūgšties, todėl ji, kepama, tampa natūraliai sultinga.“
V. Nadzeika primena apie dar vieną kiaulienos marinatą, kuris sulaukia bene daugiausiai simpatijų tarp valgytojų, tai – medaus ir garstyčių derinys. „Tam, kad grilinta kiauliena turėtų tiek saldaus, tiek aitresnio skonio, verta tarpusavyje marinatui sumaišyti Dižono garstyčias, medų, obuolių actą, smulkintą česnaką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Dar šis marinatas ant grilintos kiaulienos sukuria karamelizuotą, žvilgančią plutelę, todėl ne tik patiekalo skonis, bet ir vaizdas kaipmat sužadins apetitą.“
Grilio technologas priduria, kad šiuo metu, iki gegužės 27 d. dienos 1 kg fasuoto vakuume kiaulienos kumpio be kaulo bus galima įsigyti pigiau – su 22 proc. nuolaida, už 3,49 Eur. Taip pat iki birželio 3 d. pavyks grilio vakarėliui pasirūpinti pigesniais įrankiais ir priedais „Mustang“ ar „Texas Club“, kuriems dabar taikoma 40 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.
Ekspertas primena, kad net ir labai skubantys, bet norintys pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, gali pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų. Visą asortimentą galima pamatyti apsilankius „Rimi“ e.parduotuvėje www.rimi.lt. O pigiau įsigyti daržovių, mėsos bei kitų ingredientų grilinimui padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Išmėginkite neįprastą grilintos kiaulienos pjausnio derinį: gomurio nenuvils pigus, tačiau burnoje tirpstantis obuolių čatnis.
RECEPTAS
Grilintas kiaulienos pjausnys su obuolių čatniu
Pjausniui reikės:
1 vnt. kiaulienos nugarinės pjausnio be kaulų (2–2,5 kg);
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
1/2 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
2 a. š. česnako prieskonių;
2 a. š. druskos;
2 a. š. rudojo cukraus;
1 a. š. svogūnų prieskonių;
1 a. š. rūkytos paprikos prieskonių;
1/2 a. š. Kajeno pipirų.
Obuolių čatniui reikės:
1 v. š. alyvuogių aliejaus, padalyto;
120 g smulkiai supjaustytų askaloninių česnakų;
480 g pjaustytų obuolių;
120 g spanguolių;
Mažo imbiero gabalėlio;
1 a. š. druskos (daugiau arba mažiau, pagal skonį);
120 ml obuolių sidro acto;
50 ml klevų sirupo;
1 vnt. česnako skiltelės, susmulkintos;
1 a. š. Kajeno pipirų (daugiau arba mažiau, pagal skonį).
Obuolių čatnio gamybos eiga:
Nedideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite askaloninius česnakus ir virkite apie 1 minutę, kad suminkštėtų.
Į puodą suberkite obuolius, spanguoles ir imbierą. Pagardinkite druska ir virkite apie 2 minutes, retkarčiais pamaišydami.
Įmaišykite actą, klevų sirupą, česnaką, Kajeno pipirus ir sumažinkite ugnį iki virimo. Uždenkite ir virkite apie 30 minučių arba kol obuoliai išvirs, o čatnis taps tirštas ir aromatingas. Jei reikia, pagardinkite druska. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad atvėstų.
Pjausnio gamybos eiga:
Kiaulienos nugarinę nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi.
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pipirus, česnaką, druską, rudąjį cukrų, svogūnų miltelius, papriką ir Kajeno pipirus. Šiuo prieskonių mišiniu gausiai apibarstykite kiaulienos nugarinę. Likusius prieskonių mišinio likučius pasilikite vėlesniam naudojimui.
Išprieskoniuotą kiaulienos nugarinę sudėkite ant kepimo skardos ir palikite bent 20 minučių kambario temperatūroje.
Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio.
Dėkite kiaulienos nugarinę ant grotelių ir kepkite apie 15 minučių, retkarčiais apversdami, kad iškeptų tolygiai.
Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir kepkite kiaulieną dar apie 45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks apie 63 °C.
Prieš pjaustydami kiaulienos nugarinę leiskite jai 10 minučių pailsėti.