Savanorystės genas

Į pagalbą – Raudonojo Kryžiaus savanoriai: gelbsti ir vienišiems senoliams, ir karo
pabėgėliams iš Ukrainos

Rasa MILERYTĖ

Visoje šalyje prasmingą socialinę veiklą vykdančios organizacijos Lietuvos Raudonasis Kryžius skyrius jau dvejus metus veikia ir Utenoje. Per tą laiką spėjo suburti gausų savanorių būrį, kasdien vienišiems senoliams padedantį ištverti vienatvę. Nuo Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą pradžios Raudonasis Kryžius padeda ir karo pabėgėliams, mūsų šalyje ieškantiems laikino prieglobsčio. Pasak Raudonojo Kryžiaus Utenos skyriaus savanorių koordinatorės Skirmantės Kairytės, savanorystė – ypatingos vidinės brandos reikalaujanti veikla, praturtinanti ne tik pagalbą gaunančių žmonių, bet ir pačių savanorių gyvenimą.

Vienatvė – skaudi visuomenės problema
Galimybė patirti artimą ryšį su kitu – vienas svarbiausių mūsų poreikių. Deja, statistika rodo, kad kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas. Vyresnių kaip 65 metų amžiaus žmonių Lietuvoje yra daugiau kaip pusė milijono ir kasmet vis daugėja. Kai kurie seneliai ne tik gyvena vieni, bet ir ištisas dienas neišeina iš namų, praranda socialinius santykius, iki minimumo apriboja bet kokį socialinį gyvenimą. Psichologai atkreipia dėmesį, kad toks gyvenimo būdas gali išprovokuoti depresiją, lemia mažėjančią savivertę ir socialinių įgūdžių nykimą.
Ypač sunku tiems vienišiems žmonėms, kuriuos senatvėje užklumpa ligos ir negalios. Jie ne tik lieka gniuždančioje vienatvėje, bet ir nebegali pasirūpinti savimi: nueiti į parduotuvę ar vaistinę, apsilankyti pas gydytojus. S. Kairytė svarsto, kad visuomenė gali funkcionuoti tik tada, kai esame pakankamai brandūs prisiimti atsakomybę už kitus ir ryžtamės padėti vienišiems, apleistiems žmonėms. Šios idėjos vedama prieš dvejus metus ji ir ėmėsi Utenoje burti Raudonojo Kryžiaus savanorius.

Ne tik pagalba, bet ir
užsimezgusios draugystės

Kaip informavo pašnekovė, šiandien Raudonojo Kryžiaus Utenos skyriui priklauso 75 savanoriai, iš kurių 21 dalyvauja „Šiltų apsilankymų“ programoje. Ši programa skirta vienišiems, daugiausiai vyresnio amžiaus žmonėms, dėl sveikatos ir kitokių kliūčių retai išeinantiems iš savo namų, neturintiems artimų žmonių rato.
„Mes lankome vienišus žmones, nuperkame maisto produktų ir pristatome į jų namus, pasikalbame su lankomais žmonėmis. „Šiltų apsilankymų“ programa – tai tokia programa, kai savanoris kartą per savaitę bendrauja su senoliu, užsiima su juo veikla, kuri patinka ne tik senoliui, bet ir savanoriui“, – „Uteniui“ pasakojo S. Kairytė.
Raudonojo Kryžiaus savanorių vizitai pas vienišus senelius gerina emocinę jų savijautą. Seneliams itin svarbus bendravimas, šiltas žodis, išklausymas, todėl savanoriai tampa naujais jų draugais.

Lankomi žmonės džiaugiasi bendravimu
S. Kairytė džiaugiasi, kad „Šiltų apsilankymų“ programa įvairiapusiškai praturtina lankomų senelių gyvenimą: geriau pažinę savanorį, jie atsiveria, ima dalintis gyvenimiška patirtimi, žiniomis, istorijomis, netgi atranda naujų užsiėmimų. Savanoriai kartu su seneliais vaikšto lauke, padeda apsipirkti, aplanko gydytoją ar seniai matytą draugą. Savanoris tampa ištikimu palydovu visose veiklose – gali padėti sodinti augalus, garsiai paskaityti knygą, drauge užsiimti rankdarbiais.
Anksčiau „Utenis“ yra kalbinęs Raudonojo kryžiaus savanorių lankomus žmones. Garbaus amžiaus pašnekovai tąsyk pasakojo, kad savanorių apsilankymų laukia tarsi šventės. Vienos moters vaikai jau daug metų gyvena užsienyje, neturi galimybės dažnai grįžti į gimtinę, o pokalbiai telefonu, nors ir pradžiugina, vienatvės luobo nepramuša. Moteris pasakojo, kad lengvai pavyko užmegzti ryšį su savanore, jų gyvenimo patirtis panaši, tad visada yra apie ką pasikalbėti. Kita pašnekinta uteniškė džiaugėsi, jog Raudonojo kryžiaus savanorė pagelbsti mokant mokesčius, palydi pas gydytoją, atneša iš parduotuvės reikalingų produktų.

Padeda ukrainiečiams
Teroristinei valstybei Rusijai vasario 24 d. pradėjus karą prieš Ukrainą, lietuviai parodė nepalaužiamą vienybę, gebėjimą atjausti ir norą padėti kenčiantiems žmonėms ir ėmė teikti ne tik finansinę pagalbą kariaujančiai šaliai, bet ir įvairiapusę pagalbą į Lietuvą atvykstantiems ukrainiečiams. Prie pagalbos grandinės prisijungė ir Raudonojo kryžiaus savanoriai. S. Kairytė informavo, kad Utenoje ukrainiečiams padeda 37 savanoriai: budi skyriuje, konsultuoja, renka humanitarinę pagalbą ir kt.
Savaime suprantama, kad atvykus į svetimą šalį, svetimą kultūrą, nemokant šios šalies kalbos, bet kokia pagalba yra labai svarbi. Utenos Raudonojo kryžiaus savanoriai tampa tais žmonėmis, kurie padeda užpildyti reikalingus dokumentus, susirasti darbą, gyvenamąją vietą ir įsikurti. Dažnu atveju savanoriai patys suaukoja gyvenimo pradžiai reikalingus daiktus.

Plės veiklą
Kalbėdama apie Raudonojo kryžiaus veiklas Utenoje, S. Kairytė sakė, kad yra dar 17 vadinamųjų rezervinių savanorių, kurie į veiklas įsijungia pagal poreikį: išvežioja maistą socialiai pažeidžiamiems asmenims, atlieka kitus darbus.
„Savanorystė – irgi savotiškas darbas, reikalaujantis ir pastangų, ir laiko, ir pasiruošimo. Norintiems papildyti savanorių gretas visuomet reiktų pasvarstyti, ar turės tam laiko, jėgų ir vidinės motyvacijos. Jei norite dalintis gerumu ir keisti vienišų žmonių gyvenimus, o liūdnas istorijas paversti šviesiomis, labai kviečiame prisijungti prie Lietuvos raudonojo kryžiaus Utenos skyriaus veiklos. Motyvuoti ir apmokyti savanoriai mažina senjorų vienišumo jausmą, kurią kokybišką individualų ryšį“, – apie savanorystės prasmę kalbėjo S. Kairytė.
Šiuo metu Raudonasis kryžius renka savanorių komandą, kurį teiktų pagalbą globos įstaigose gyvenantiems žmonėms, užsiimtų su jais edukacine veikla.