Aktualijos

Velykų stalą planuokime atsakingai, kad nešvaistytume nei maisto, nei savo laiko

Šiemet jau antrą kartą švęsime karantinines Velykas – judėjimo, bendravimo apribojimai diktuoja savas sąlygas ir susėsti prie didelio švenčių stalo su artimaisiais nepavyks. Kaip suplanuoti Velykas tik savo šeimai – ką, kiek ir kaip gaminti, kad artimieji liktų sotūs, bet išmesti irgi nieko nereikėtų? Dietistė ir dviejų vaikų mama Indrė Trusovė sako, kad svarbiausias raktas į atsakymą – tinkamas planavimas ir savo šeimos tradicijų puoselėjimas.

Velykų šventei jau besiruošianti sveikos mitybos specialistė teigia, kad per šventes ji kiekvieną kartą stengiasi sugalvoti ką nors naujo. „Mėgstu gaminti, atrasti naujų sveikatai palankius skonių, taigi Velykos mūsų šeimoje yra skanių naujų patiekalų ragavimo metas. Karantinas to nepakeitė, kaip ir kitų mūsų šeimos vertybių, nes mums svarbiausia buvimas kartu, žaidimai, pasivaikščiojimai – juk tai šeimos šventė“, – sako I. Trusovė. Tiek pernai, tiek šiemet Velykos Indrės šeimai buvo išskirtinės ne tik dėl karantino, bet ir dėl to, kad moteris laukėsi ir per Velykas buvo likusios lygiai 8 dienos iki antrojo vaikelio gimimo. Na, o šiemet bus pirmosios sūnelio Velykos, tad jos ir vėl ypatingos. „Švenčių svarbą, kai gali jas sutikti su artimaisiais, įvertinome daug anksčiau. Kai teko su vyru gyventi užsienyje, susėsti prie šventinio stalo su tėvais atrodė lyg svajonė. Kai grįžome gyventi į Lietuvą, buvo tikrai nuostabu vėl švęsti visiems kartu. Tai, kad jau antri metai negalime su tėvais gyvai susėsti prie bendro stalo, liūdina – ypač vaikus, nors mažiukas dar nesupranta, bet vyresnioji dukrytė labai laukia močiučių ir senelio. Šiemet Velykų vaišes ruošime mažam stalui, tačiau būtinai su tėvais susisieksime vaizdo skambučiu“, – planuoja I. Trusovė, kuriai bendravimas yra svarbiausia švenčių tradicija.

Planuok ir tausok
Laiko visi turime vienodai – 24 valandas per parą. Skirtumas, kaip jį planuojame ir išnaudojame. Mėgautis prasmingu laiku su šeima daug lengviau, kai pačiam nereikia parduotuvėje naršyti tarp lentynų su pirkinių sąrašu. I. Trusovė sako, kad šiemet gamins nedaug – kai ką užsakė iš mėgstamo restorano, kitus pirkinius užsakys „Barboros“ e. parduotuvėje, o per sutaupytą laiką dažys margučius, ruošis kitoms šeimos tradicijoms.
„Kiekvienais metais mano dukra laukia siurprizo – kieme paslėptų šokoladinių kiaušinių, – šypsosi moteris ir priduria, kad šiemet prie žaidimo prisijungs ir mažasis sūnus, kuriam viskas nauja, viskas pirmą kartą. – Karantinas išmokė atidžiau peržvelgti savo šaldytuvą ir gaminti iš to, ką turiu namuose, atidžiau planuoti pirkinius ir skaičiuoti kiekius. Šiemet būsime tik keturiese, todėl šventes planuoju atsakingai, į „Barboros“ krepšelį dėdama tik tiek produktų, kad viską sunaudotume ir netektų išmesti maisto.“
Sveiko gyvenimo būdo propaguotoja sako, kad geriau gaminti mažesniais kiekiais, bet įvairesnio maisto, mat likučius sudėję į šaldytuvą dažnai apie juos ir pamirštame. Tokiu atveju geriau naudoti peršviečiamus indelius, kuriuos pravartu pažymėti etiketėmis su datomis ar likusio produkto bei patiekalo pavadinimu. Nuo švenčių stalui ruošiamų patiekalų likusius žalumynus, vaisius ar uogas sunaudokite glotnučiams – jie puikiai tam tiks. Pasitelkite vaizduotę ir maisto likučius panaudokite kiaušiniams marginti: burokų lupenos suteiks žaismingų rožinių dėmelių, ciberžolė nudažys geltonai, mėlynasis kopūstas – šviesiai mėlynai.
I. Trusovė primena, kad nors Velykos ir yra šventinės dienos, valgyti reikėtų laikantis reguliaraus režimo, taip pat būkite fiziškai aktyvūs, ridenkite margučius, eikite pasivaikščioti po bundančią gamtą, supkitės ant sūpuoklių, mėgaukitės teigiamomis emocijomis, kurios užplūsta bendraujant – tiek virtualiai, tiek gyvai.
O planuodami šventinius pirkinius, pirmiausia patikrinkite maisto atsargas spintelėse, šaldytuve. Vienas iš patiekalų, kurio receptas nevaržo vaizduotės ir leidžia improvizuoti su spintelėje esančiais produktais, yra „tinginys“. I. Trusovė pasakoja, kad visos šventės jai asocijuojasi su mamos gamintais desertais ir dažniausiai tai būdavo įvairios ,,tinginio“ variacijos.
Šią tradiciją perėmė ir pati Indrė, kuri savo namuose irgi visada gamina šventinį ,,tinginį“, tik stengiasi atrasti sveikatai kuo palankesnę deserto versiją. Šįkart jis su baltymų turtinga varške, be cukraus ir su vitaminingomis uogomis. Užsimanėte pagaminti tokį desertą savo šventiniam stalui – recepto ieškokite ir „Barboros“ receptų rubrikoje, kur produktus į krepšelį galėsite susidėti vienu mygtuko paspaudimu. O sutaupytą laiką išnaudokite savo šeimos tradicijų puoselėjimui!
Jūsų dėmesiui I. Trusovės sveikuoliškas „tinginys“ su varške ir uogomis.
Reikės:
360 g varškės, 340 g becukrių sausainių, 200 ml kokosų pieno (tiršto), 120 g migdolų miltų, 40 ml klevų sirupo, 40 ml kokosų aliejaus. Įvairių uogų papuošimui.
Gaminimo eiga:
Ištirpinkite kokosų aliejų.
Sausainius sulaužykite mažais gabaliukais.
Visus ingredientus gerai sumaišykite.
Sudėkite gautą masę į norimą formą.
Dėkite į šaldytuvą sustingti.
Prieš patiekdami papuoškite mėgstamomis uogomis.