Aktualijos

Skurdo iššūkiai: be paramos maistu kai kuriems tektų badauti

Rasa MILERYTĖ

Kiekvieną darbo dieną maždaug devintą valandą ryto iš skirtingų miesto kampų būrys žmonių patraukia „Angelų pievos“ labdaros valgyklos link, kur jų laukia šilti pietūs. Kasdien pasiimti maisto čia ateina bent 90 žmonių – tokiam skaičiui už maistą sumoka savivaldybė. Tačiau realybė tokia, kad paramos pietumis neretai prireikia ir 200 asmenų. Pasak Angelės Mažeikienės, ne vienam iš jų tai vienintelis dienos maistas. Balandžio 16 diena – ypatinga: tądien „Angelų pievoje“ buvo dalijami ne tik įprastiniai pietūs, bet ir pradėta dalyti parama maisto paketais.

Džiaugiasi parama, bet pasigenda kai kurių
produktų

Ramunė (vardas pakeistas) į „Angelų pievos“ valgyklą keliauja net 4 kilometrus. Kelionė pirmyn ir atgal – 8 kilometrai. 52-ejų moteris nesiskundžia – sako: kai nori valgyti, tai ir eini. Pasak Ramunės, jai, auginančiai du vaikus ir beveik neturinčiai pajamų, ši pagalba labai svarbi. Moteris gauna paramą ne tik kasdieniais pietumis, bet ir Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo paramą maisto paketais. „Ši parama – labai svarbi, – sako Ramunė. – Be jos būtų sunku pragyventi.“
Balandžio mėnesio davinyje – 10 produktų. Ramunė teigia, kad taupus ir išmoningas žmogus iš šių produktų pasigaminti gali daug ką. „Kepu blynelius, bandeles, sausainius. Galima išsivirti grikių su konservais, makaronų. Išsikepti čeburekų“, – pasakoja moteris pasidomėjus, ką gamina iš maisto pakete esančių produktų. Dažniausiai ji gamina savaitgaliais, o darbo dienomis stengiasi išgyventi iš „Angelų pievoje“ dalijamų pietų.
Nors parama maisto produktais sunkiau besiverčiantiems žmonėms labai svarbi, Ramunė visgi pastebi, kad ne visada šie produktai yra tokie, kokių labiausiai reikia. Ji sako labiausiai pasigendanti daugiau kruopų – keturių grūdų, avižinių, perlinių.
Tokią tendenciją teigia pastebinti ir labdaros valgyklos savanorė Židrė Linkevičiūtė. Žmonėms pietus ruošianti moteris sako, kad ne visus produktus paramos gavėjai gali panaudoti. Toks sunkiau panaudojamas produktas – sausi pusryčiai. Vietoje jų, svarsto Ž. Linkevičiūtė, geriau įdėtų sausainių, nes sausus pusryčius valgo toli gražu ne visi.

Tęsinį skaitykite 2021 04 24 „Utenyje“