Aktualijos

Braškės – karališkos uogos

XIX a. į Lietuvą atkeliavusios braškės yra kvapniausia vasaros dovana. Visi nori paragauti šių aromatingų uogų, o dažnas – ir sužinoti, kaip jos auginamos. Jas sodinti patariama vasaros pabaigoje.

Vieta. Geriausia braškes sodinti saulėtoje vietoje, apsaugotoje nuo stiprių vėjų. Tokiame braškyne vasarą geresnės vegetacijos sąlygos, vėjas nepažeidžia lapijos, mažiau išdžiūsta dirva, o žiemą susikaupia daugiau sniego, kuris apsaugo augalus nuo iššalimo. Tačiau visiškoje užuovėjoje padidėja oro drėgmė, uogos labiau pūva.
Dirva. Braškės gerai auga derlingoje priesmėlio ar lengvo priemolio, purioje, laidžioje vandeniui dirvoje. Braškių dirva turi būti kruopščiai paruošta, kadangi joje braškės auga ir veda vaisius keletą metų iš eilės.
Prieš ruošdami dirvą daigams sodinti būtinai pašalinkite prieš tai joje augusių kultūrų likučius (juose gali būti likę augalų parazitų), dirvožemį apdorokite herbicidais, kurie apsaugos dirvą nuo piktžolių. Perkaskite dirvą iki 20–30 cm gylio, atidžiai išrinkite daugiamečių piktžolių šaknis, patręškite kompostu (10 kg/kv.m). O apskritai geriausia būtų atsivežti švaraus ir kokybiško dirvožemio. Žinoma, neišvengsite vienmečių piktžolių, kurios atakuos jūsų lysves visą vasarą, todėl braškes būtina rūpestingai ravėti visą sezoną.

Tęsinį skaitykite 2018 08 04 „Utenyje“